Skip to main content

Kako prenosi morski.hr, pet protuprožarnih zrakoplova i jake kopnene snage trebale su da tijekom jučerašnjeg dana obuzdaju požar iznad uvale Kosirina na Murteru. Podsjetimo, gašenje iz zraka ugrozio je nepoznati dron, zbog kojeg su se kanaderi i air tractori morali povući s požarišta na neko vrijeme.

– Samu akciju sa zračnim snagama morali smo prekinuti na 10-ak minuta jer se na zoni požarišta pojavio nepoznati dron i dok se taj dron nije povukao sa samog požarišta, morali smo prekinuti djelovanje zračnih snaga. Evo pozivam još jednom sve – kako lokalno stanovništvo tako i sve goste – da se suzdrže od bilo kakvog gledanja jer požari nisu sportski događaj, rekao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Pet protupožarnih zrakoplova se moralo povući, a on objavio slike uz “Gori gora, gori borovina”

U međuvremenu, na društvenim mrežama osvanule su snimke požara iz zraka i to iz smjera u kojem su vatrogasci ugledali dron. Da je to tako, potvrdio nam je i županijski vatrogasni zapovjednik, Darko Dukić:

– Ovo što se događa s dronovima je nevjerojatno. Bio je jedan slučaj prije neki dan u Splitu, pa na području Dubrovnika. Nažalost ima ih puno. Mi uredno kod intervencija odredimo zonu zabrane leta i zabrane plovidbe u perimetru. Tako smo napravili i ovaj put, no osim drona, bilo je uz obalu primjetno i vodenih skutera i drugih plovila. Odmah je policija postupala, a rade i na ovom slučaju – ispričao nam je Dukić.

Morski HR otkriva da je snimke objavio strastveni ljubitelj brdskog biciklizma, youtuber i turistički vodič Ivo Jarić, na instagram profilu pod nazivom ivojaric_mtbguide i to uz pjesmu Mate Bulića “Gori borovina”.

Ipak, odmah nakon javne objave apela vatrogasaca i žestoke kritike javnosti, fotografije su povučene i više nisu javno dostupne, no uspjeli smo ih sačuvati.

Na naše pitanje: Je li dron kojeg su vidjeli vatrogasci uslijed intervencije letio u smjeru jugoistočno od požarišta, županijski vatrogasni zapovjednik nam je odgovorio potvrdno i dodao da se ovim intenzivno bavi policijska istraga.

Autor snimki: “Podigao sam dron jer sam se osjetio ugroženo”

U međuvremenu, kontaktirali smo i autora objave, Ivu Jarića koji je priznao da je podigao dron, da ima dozvolu za upravljanje dronom, ali ne i za konkretan let od Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell – AMC), što je prije svakog dizanja drona dužan dobiti, a u Hrvatskoj je to vrlo jednostavno i brzo, preko istoimene aplikacije i najčešće u roku od svega 3-5 minuta. Osim ovoga, nema ni dozvolu Državne geodetske uprave za uporabu snimki iz zraka.

– Ja sam taj koji zvao vatrogasce, a nisam letio na tom prostoru, već 7 km dalje. Nisam bio blizu požara. Osjećao sam se ugroženo, kad sam osjetio dim, pa sam podignuo dron da snimim o čemu se radi. Ne bi volio da me se ne optuži krivo, pa da kasnije bude kakvih posljedica. Imam snimke leta i točne pozicije, a vatrogasci su došli tek poslije – kazao nam je i obećao ih poslati.

Na pitanje zašto je uklonio fotografije, ako smatra da je u pravu, ponovio je kako ne bi želio da ga se krivo optuži.

Nakon pola sata, poslao nam je snimke svoje pozicije, s koje je podigao dron, no to je ipak podosta bliže, odnosno odnosno manje od 2 km od požarišta, jer 7 km jugoistočno je pučina, pošto otok Murter prestaje 6 km od požarišta.

– Uzletio sam odmah nakon da vidim di je pozar tocno da znam dali da ‘bježim’ ili sam siguran. Piše gore u kutu 16:35. Ovo je udaljenos od mjesta gdje je požar bio otprilike.

“Ako sam kriv, preuzimam odgovornost, no 99 posto sam siguran da nije moj dron”

– Ja se nadam da to nisam bio ja, jer je moguće da je bilo i drugih dronova – kaže nam i dodaje kako se u prethodnom razgovoru s nama zbunio. Sad ipak priznaje:

– Moja je glupost jer sam vidio da je izašlo u novinama. Napravio sam glupost, ali 99 posto sam siguran da nije moj dron uzrokovao prekid gašenja požara kanaderima. Nije mi prvi put da sam zvao vatrogasce – kaže nam, a na komentar da ipak nije on prvi koji je pozvao vatrogasce, već su bili na požarištu već neko vrijeme, odgovara:

– Vatrogasci su mi rekli da su koju minutu prije dobili obavijest. Ok, napravio sam grešku i ako kojim slučajem jesam kriv, preuzimam odgovornost, nije mi bila namjera nikoga ugroziti – iskreno na kraju priznaje.

FOTO: ilustracija, Izvor: morski.hr