Skip to main content

Dana 11. travnja 2022. u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka održan je III. sastanak Radne skupine za utvrđivanje potreba osposobljavanja ovlaštenih operatora bespilotnog zrakoplova („operator UAS-a“) u sustavu vatrogastva.

Na sastanku sudjelova su tri člana BSKS Hrvatska kao predstavnici Radne skupine detaljno razmotrili i raspravili prijedlog „Upute za korištenje sustava bespilotnih zrakoplova (UAS) u sustavu vatrogastva“. Na kraju sastanka donijeti su konkretni zaključci na način da će se pročišćena verzija Upute još jednom dostaviti svim članovima Radne skupine na uvid, a prije slanja na mišljenje u Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo i Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe.

Nakon sastanka izraditi će se prijedlog tablice za evidentiranje sustava bespilotnog zrakoplova, tzv. „UAS registra HVZ-a“ i prijedlog Osobne knjige leta, razmotriti će se prijedlozi za tzv. Državnog koordinatora UAS u sustavu vatrogastva i nastaviti rad na izradi Programa osposobljavanja ovlaštenih operatora bespilotnog zrakoplova u sustavu vatrogastva.