Skip to main content

U medijima se pojavila “spektakularna snimka čitatelja iz Makarske” na kojoj se vide vatrogasci u borbi s požarom na jahti. Ovim putem ponavljamo kako je zakonom zabranjeno ometati intervenciju, bilo na tlu ili u zraku, čime se ugrožava sigurnost vatrogasaca, policajaca, pripadnika hitne medicinske službe te ostalih intervencijskih službi na terenu.

Još jednom apeliramo na sve medije da, ukoliko dođu u posjed takvih snimaka, iste ne koriste, jer time potiču na vrlo opasne i neodgovorne postupke pojedinaca.

Zabranjeno je izvođenje letačkih operacija pomoću UAS-a (drona) u blizini intervencija, posebice protupožarnih aktivnosti, jer postoji mogućnost da i interventne skupine na terenu koriste vlastite UAS-ove (dronove) za nadzor nad požarištem. Neovlaštena letačka operacija može ugroziti njihove aktivnosti.

Prema zakonima Republike Hrvatske, letenje dronovima iznad područja gdje se odvijaju hitne intervencije strogo je zabranjeno. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA) jasno propisuje da dronovi ne smiju letjeti unutar područja u kojem se provode hitne intervencije bez prethodnog odobrenja službi za hitne intervencije. Ovo pravilo je uvedeno kako bi se osigurala sigurnost svih uključenih službi, uključujući vatrogasce, policiju i hitnu medicinsku službu.

Kršenje ovih pravila može rezultirati novčanim kaznama koje se kreću od 400 do 13.262 eura za operatore dronova i udaljene pilote.